Автор Диян Божидаров, в. СегаПремиерът Бойко Борисов бе във Варна през

...
Автор Диян Божидаров, в. СегаПремиерът Бойко Борисов бе във Варна през
Коментари Харесай

Вестник Сега: В църквата на Бойко Борисов светецът е един

Автор Диян Божидаров, в. " Сега "

Премиерът Бойко Борисов бе във Варна през уикенда. От неговите уста полетяха ред вести към ушите на българския народ, само че за всеобщата аудитория бе загадка по какъв начин тъкмо се случи това. А методът бе много по-интересен от самите вести. Премиерът отдели скъпи минути на публицистите край нови инфраструктурни уреди в квартал “Аспарухово ”, оповестява вестник " Сега ".

За малко време трябваше да регистрира голямата берекет, която се стича в последно време към града. “Първо владиката да каже… ”, даде началото на конференция, на която публицистите се тълпяха край него на крайник. “Аз сърдечно благодаря на господин министър-председателя ”, сподели владиката Йоан, строен до премиера. Последва паметен разговор, който протече почти по този начин: Йоан благодари за изключителната помощ, която Борисов оказва на пресветата черква – пари за новия храм “Св. Прокопий Варненски ” и за ремонт на покрива на Катедралата; двамата се прецизират защо къде са дадени парите, тъй като Борисов се обърква; по-късно отново се прецизират, тъй като министър председателят отново се обърква. “В молитвения си дълг към тези хора да благодарим… ”, лее нонстоп благодарност Йоан. Но Борисов го прекъсва, желае да разбере по какъв начин вървят всички църковни поправки: “А за " Владислав Варненчик "?... ”. За Катедралния храм и “Свети Прокопий ”, прецизира трети път Йоан. Борисов очевидно желае да чуе, че пари е дал за черква “Владислав Варненчик ”, обаче не получава удостоверение.

Йоан млъква и диалогът продължава за същинското житейско знамение тия дни във Варна – удължаването на бул. “Васил Левски ”. Конспектът от похвали е кондензиран, по тази причина министър председателят бързо минава към парк-музея “Владислав Варненчик ”, където таман е попил прелюбопитна история - за трагичната борба при Варна: “И апропо бяхме на музея… Ще създадем паркинг там… “Владислав Варненчик ”… За страдание доста поляци, румънци, хървати, чехи го посещават, голям брой туристи, а малко българи… А в действителност хиляда четеристотин и коя година е била… ”, декламира Борисов прясно наученото, в опит да се сети за датата на сражението.

“Четиридесет и четвърта ”, оказва помощ журналистка. “Да, да…Станала е тази огромна борба, кралят е умрял тука. 20 хилядна против 60 хилядна войска са се били… Така че историята е доста забавна ”, споделя Борисов.

И още веднъж се сеща за “църквата " Владислав Варненчик ”. Чрез нея желае да покаже какъв брой доста е значим полско-унгарският крал за българите. “И черква има на негово име, нали? ”, обръща се той към Йоан. Владиката умно замижава Какво ли да каже? Църква “Владислав Варненчик ” няма, в никакъв случай не е имало, на никого не му е хрумвало да подвига – нито във Варна, нито другаде из родината. Владислав Ягело е католик, не е светец, концепция за храм на името му може да се появи единствено в много пренатоварена от труд и жеги глава. За бул. “Васил Левски ” нещата не са чак толкоз розови.

Премиерът се бе заклел няколко пъти месеци по-рано, че оборудването ще е готово за една година, т.е. до 15 август – тазгодишния Ден на Варна. Обаче даже с просто око се вижда, че следва още най-малко година работа.

“Изключително комплицирано оборудване. Малко им се карах, че се бавят… ”, споделя Борисов по адрес на строителите. И внезапно върху репортерите се стоварва 100-годишна вълна – която може да ни залее, само че с помощта на вездесъщите управнически дейности ще се размине. Всъщност, с “вълната ” Борисов желае да каже, че в средата на булеварда ще тече канал, планиран да поеме най-голямото количество вода, която се е стичало през последните 100 години (научен способ за премерване на риска, който е мощно спорен като акуратност, само че това е друга тема). И тъй като цялата тази работа била доста комплицирана, обикновено било да има закъснение в строителството: “Така че, дано да го създадат качествено, с цел да не стане някоя пакост ”.

А в действителност истината е, че бул. “Левски ” не се строи постепенно – трасето минава под три булеварда, с изключение на канала се вършат местни платна и т.н.; оптималният период е 24 месеца, колкото написа в документите; сърце Борисово обаче не трае, неведнъж се бе хвалил, че строителството ще завърши бързо.

“Както съм им се предиздвикал, до 3-4 месеца ще го завършат ”, е най-новият период.

Издирва се хилядолетна вълна

Разговорът продължава за триумфите по автомагистрала “Хемус ” и многочислените още планове във Варна. Успехите са неоспорими, само че все нещо е зациклило, репортерите питат за него. “Водопроводи подменяме, канализации, тролеи се местят, сръдкава работа (пипкава – бел. авт. ), както споделяме ние, шопите… ”, обобщава духовито Борисов. “И спартаклиите ще ги забележим в този момент тука ”, бърза да се похвали с следващия берекет – този път върху футболен клуб.

Журналистка обаче се вълнува от злободневия – по какъв начин по този начин новорегистрирана компютърна компания е спечелила търг за диагностика на чума по животните. “От вас слушам. Да караме едно по едно. Понеже през вчерашния ден сътрудниците от Нова телевизия ме питаха тука за плаж, който щял да бъде вземан, даван на хотели и сходни неистини ”, отклонява тематиката Борисов. Искрено е засегнат от лъжите, проличава си – по какъв начин пък може толкоз доста да се лъже в тази България? Репортерката обаче все по този начин си упорства за чумата. Борисов се сопва: “Добре, миг, ще стигнеме, де… Ще ревизира, на следващия ден ще ме видите и отново ще ме питате… Как да ви кажа нещо, което не знам?!.. ”. И сръдкаво споделя за плажа, който в действителност бил “камъняци ” – там ще се строи само общинско рибарско пристанище, хладилници ще има, прясна риба, благополучие за домакини, парадайс за ресторанти… Истината обаче отново е малко по-различна – терзания за хотели не е имало, страховете са, че върху въпросния терен не трябва да се строи, тъй като съгласно регистрите е плаж; и щом няма пясък, а “камъняци ”, страната би трябвало да си оправи регистрите, с цел да не нарушава самата тя законите.

Отговор по тия дребнотемия няма, само че до момента в който приказва, Борисов вади отнейде фотос на бъдещото пристанище - излиза наяве, че в действителност следва конспект и се е подготвил добре. Репортерката с чумата демонстрира невиждан дебелоглав и отново си повдига въпроса. “Добре, задайте ми го в този момент ”, споделя театрално Борисов. Всъщност той няма срещу да му го зададат, просто не ще поради него да пропусне набелязаните тематики. “Вчера бях на военно обучение и дет се вика, не съм се прибирал. Утре ще отговоря, и то публично. Ако са създали подобен заход или такава работа, ще отменявам състезанието и ще ги изгоня… Такива гадове не желая всеки ден да се обяснявам… Как е допустимо!?... ”, гневи се Борисов за чумата. Незнайните “гадове ”, които го саботират от време на време, отново са се появили. Няколко часа по-късно търгът е спрян, уволнени гадове обаче няма. Не се е схванало кои са, чумата по този начин и не ги е тръшнала. “Гадовете ” не бяха конкретизирани поименно и през есента, когато Борисов отново се оплака от тях, припомняйки митингите през 2013 година Но по какъв начин да ги напомни, откакто следваше да уточни съдружните си сътрудници Сидеров и Каракачанов, водили преди време митингите против ГЕРБ?

Импровизираната конференция приключва с размисли какъв брой доста Борисов обича да гледа американски филми вечер. И със заключението, че даже в огромна страна като Съединени американски щати не се знае кой е ченге, кой - престъпник. Следователно – да не се тревожим чак толкоз за екшъна с Митьо Очите.

Малко по-късно Борисов пощипва бузки на дечица в сини фланелки, те му ръкопляскат. Край новопостроено игрище го чака надпис “Благодарим ви, господин Борисов, че спасихте " Спартак Варна ” – благодарност за отпуснатите 1.4 млн. лева за ремонт на клубния стадион. Малка детайлност – игрището, на което се развива действието, е на километри от базата на “Спартак ”; клубът към момента не е избавен, а проекточудото “нов стадион ” бе безусловно разсечено от актуалното такова “нов бул. ” – тъй като “Васил Левски ” мина непосредствено през трибуните му.

Късно вечер министър председателят държи тирада на празника на военноморския ни флот. “Дунав и Черно море стават зона на извънреден спор ”, споделя той. Мъдро наставлява, че никой не трябва да позволява война. Енигма е за какъв спор на Дунав иде тирада. Но това няма значение, тъй като за нас, българите, светецът е един и всички знаем, че не би позволил да ни се случи нещо неприятно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР